© Rootsville.eu

Belgian Blues Night #1
powered by Belgian Blues Federation
Den Ouden Tijd Herent (08-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info bands: Thomas Frank Hopper - The BluesBones - Black Cat Biscuit
info organisation: Belgian Blues Federation


© Rootsville 2023


Als primeur op de 'Belgian Blues Challenge' die dit jaar werd georganiseerd door het 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival' was er ook de officiële voorstelling aan het grote publiek van de nieuwe overkoepelende organisatie 'Belgian Blues Federation'. Hun belofte bestaat erin om de Belgische blues meer in de kijker te zetten en om zo ook internationaal een graantje te kunnen gaan meepikken.

Het eerste event dat ze zo kwamen te organiseren is deze 'Belgian Blues Night'. De plaats van gebeuren is de zaal van 'Den Ouden Tijd' in Herent en om zo niet meteen allemaal de wenkbrauwen te laten fronsen, het is de plaats waar ook het volkomen Belgisch Blues festival 'Blues At The Attic' van bluesfan en wereldverbeteraar wijlen Peterke Pauwels de laatste edities nog hebben plaats gevonden.

Er zijn nog een heleboel bergen te verzetten voor deze 'Belgian Blues Federation' want we hebben ook een heleboel blues bands. Op de affiche vanavond prijkt de winnaar van de 'Belgian Blues Challenge 2023', de vernieuwende band 'Thomas Frank Hopper'. Naast hem op de spreekwoordelijke 'bill' staat onze bluesrock trots van België 'The BluesBones' die in 2016 de laureaat waren op de 'BBC'. Opener van deze nacht zijn de winnaars van 2018, 'Black Cat Biscuit' die we zo ook konden volgen tot op de Azoren in 2019 voor de 'Europese Blues Challenge'. Uiteraard een mooi trio om deze eerste 'Belgian Blues Night' mee te gaan aftrappen maar we zijn ook benieuwd naar wat nog komen gaat ook.

Ook het bezoek van festivals en clubs die het enkel Belgisch houden is daarvoor een must, en ja hoor die zijn er. Zo staat 'Oetslovenblues' met zijn 25 edities moeiteloos aan de top en kunnen die van 'MINE Blues' er prat op gaan hun bezoekersaantal steeds te zien aangroeien tot meer dan 1400 bezoekers per dag. Niet mis al dringt er ook daar wat vernieuwing op. Nieuwkomers zijn zo ook 'Bluez'Up' in Lokeren en 'Damblues' in 't stad die het de voorbije edities Belgisch hielden ook al was dit misschien uit budgetaire redenen. Dit jaar mogen we ook 'Durme Blues' in Hamme verwelkomen in dit helaas toch wel kleine kleine rijtje. Bij onze Waalse vrienden is er zo ook 'Devant-Les-Bois' en ook hun blues avondje in september is steevast Belgisch te noemen net zo ook als de 'Christmas Blues Night' in Sint Lambrechts Herk.

Ook bij Rootsville, dank zij onze Marc, gaan we er prat op om al enkele jaren een Belgische band te kunnen plaatsen op het 'Bay-Car Blues' festival in het Franse Grande-Synthe zoals in het verleden wijlen 'Tiny Legs Tim' maar ook de 'Boogie Beasts en dit jaar nog de 'Travellin' Blue Kings'. Het in de schijnwerpers plaatsen van Belgische bands die nog geen roem en eer wisten te vergaren zou ook de 'Belgian Blues Challenge' en de 'misschien' hoge overwinningsdrempel om eraan deel te nemen enkel maar ten goede kunnen komen.

Ook al is deze 'Los Viejos Tiempos' in Herent goed gevuld voor deze eerste 'Belgian Blues Night' toch neem ik maar enkele organisatoren van blues concerten waar. Zo zijn er afgevaardigden van 'Mine Blues', 'Swing Wespelaar' en 'Gevarenwinkel Blues & Roots Festival'. Ook onze Waalse vrienden van 'Devant-Les-Bois' zijn toch in grote getalen van over de taalgrens afgezakt richting Herent en houden we het bij clubs en concertzalen bij 'Move2Blues' en de 'Zik Zak' uit Ittre. Helaas is er ook enkel David Ronaldo die er als deelnemer van de 'Belgian Blues Challenge 2023' voor gekozen heeft om hier muzikaal te komen supporteren vandaag. De 'MC' van vanavond is Franky van 'Back To The Roots' maar vanavond uiteraard in de hoedanigheid van voorzitter van deze 'Belgian Blues Federation'.

Openen zoals gezegd wordt er hier in 'Den Ouden Tijd' gedaan met 'Black Cat Biscuit'. Deze band brengt aanstekelijke originals die moeiteloos naast die van buitenlandse bands kunnen plaats vatten. Hen kwam ik destijds te ontdekken op 'Hookrock' en ondertussen zijn ze doorgegroeid tot een certitude in de Belgische blues.

De band ontstond in 2015 en bestaat momenteel uit frontman 'Bart 'Yasser' Arnauts' en gitarist Raffe Claes. Maar ook de wervelende harp van en met Mark Sepanski en als ritme sectie het dynamische duo met Patrick Indestege op basgitaar en contrabas en afsluitend de drummer van dienst 'Jeff 'Junior' Gijbels. Op hun conto staan er reeds twee albums met het in 2019 uitgebrachte 'That's How The Cookie Crumble' en in 2022 'The Way It Is'. Zij brengen ons een mix van swingende blues en de West-Coast variante.

Vanavond tappen ze uit een ander vaatje en wordt het niet van meteen alles geven maar gaan zo uitzonderlijk van start met een trager nummer. Het voordeel om mezt deze 'Parrot Woman' van start te gaan is dat het vanaf 'Two Seconds Man' het helemaal los gaat en zo ook de eerste dansers op de voorziene dansvloer ruimte verschijnen.

Nummers als 'Dr.Boogie' is dan wel ontstaan als eerbetoon aan de 'Dr. Boogie' van 'Classic 21' en loopt hij hier ook niet rond? Deze 'Black Cat Biscuit' staan ook bekend om wat spielerei en een sterke interactie met hun publiek en zo betekent hun zwaai beweging niet van 'trap het af' maar is dit een algemene oproep voor de yell 'Hell Yeay'

Het omschakelen van die blanke 'White Falcon' naar een 'Cigar Box' is voor Yasser altijd wel 'a piece of cake' en op 'Son Of A Vampire' weten we dat Mark Sepanski eens zijn ding mag doen op de 'Mississippi Saxofoon' en wordt dit makkelijk aangevuld door de wel gekende drumsolo van Jeff 'Junior'. 'The Way It Is' wordt voor iedereen hier in 'De Ouden Tijd' een harde noot om kraken want zo beteknt dit ook het einde van de passage hier op deze 'Belgian Blues Night' van 'Black Cat Biscuit'.


This little Girl can Dance...

Als tweede in de rij staan op de affiche 'The BluesBones'. Onze trots wanneer het bluesrock betreft en ook zij hebben een al meer dan verdienstelijk nationaal en internationaal parcours achter de rug. De band ontstond in 2011 uit restanten van de 'Blues Conspiracy' en hun populariteit schoot meteen als een komeet de hoogte in. Hun debuutalbum 'Voodoo Guitar' kwam er in 2012 en dat jaar ook ze de publieksprijs hadden gewonnen op de 'Belgian Blues Challenge'. Zeven albums later verscheen er dit jaar het album 'Unchained'.

'The BluesBones' bestaan in 2023 uit zanger en boegbeeld Nico De Cock samen met de guitar slinger bij uitstek Stef Paglia. Verder zijn er ook de Hammond grooves van Edwin Risbourg en de ritme sectie die bestaat uit bassist Geert Boeckx en drummer Jens Roelandt. Misschien mùet zekerheid stellen dat deze 'The BluesBones' het grootste aantal fans onder zijn leden kan tellen zowel in binnen- als buitenland.

Ze putten uit oudere songs maar uiteraard staat hun laatste album ook in de kijker zoals met 'Chain Gang' en schuiven hun aanwezige fans meteen zo richting podium. 'Broken Down Car' is er dan weer eentje dat je kan terugvinden op hun album 'Double Live' uit 2016 waarna een slowbluesje volgt waarmee de oorlog in beeld komt.

Sinds het verschijnen van hun album 'Unchained' lijkt het er op of het is bij deze 'The BluesBones' van alle remmen los. Naast hun gekende bluesrock verruimen ze ook hun horizonten en na 'The Road Ahead' steken ze ook in 'Moving On' heel wat krachtige soul in dit nummer en ja hoor, ook hierbij past de stem van Nico De Cock. Of het nog gevarieërder kan? Jazeker want bij 'The Witchdoctor' wordt het bijzonder funky en gaan bij de fans alle remmen los. Een momentum ook waarbij bij Edwin Risbourg de 'black & white keys' in overdrive gaan. We krijgen ook nog het mooie 'I Cry' waarna deze blues beenderen afsluiten zoals we ze kennen en dat is met 'Devil's Bride' uit het album 'Saved By The Blues' van 2015. Op 16 december is er een full concert van deze band in de geweldige 'Hnita Hoeve' te Heist-op-den-Berg. Helaas zitten wij dan in deze periode op de enige 'Christmas Blues Night' van het jaar bij 'Elckerlyc Live'.

Bij aanvang van deze 'Belgian Blues Night' zijn ze rondgegaan voor een sponserende tombola en is nu ook het moment aangebroken om de winnende nummers te gaan onthullen. CD's, T-Shirts, LP's, van de deelnemende bands, jaarabonnementen voor 'Back To The Roots' en zelfs inkomtickets voor de 'Zik Zak', er zouden hier naast de 'Belgian Blues Federation' vanavond nog heel wat andere winnaars zijn. De onschuldige hand was deze van het kleine dansende meisje Lena die heel de weg vanuit Wallonië had afgelegd om de volgende band te zien. En Lena, krijgt die nu geen zakje chips voor moed en zelfopoffering?

En zo zijn we al toe gekomen bij de laatste band van vanavond en zo ook bij de laatste winnaar van de 'Belgian Blues Challenge' dit jaar. Thomas Frank Hopper werd als Thomas Verbruggen geboren in Brugge maar bracht zijn jeugdjaren door in Zuid-Afrika waarna hij terug in België zijn band kwam op te richten. Een formatie met daarin ook Diego Higueras (gitaar), Nicolas Scalliet (drums), Jacob Miller (bass) en Maxime Siroul (Hammond).

Deze prijswinnaars blijven in de prijzen vallen want zo was vanuit Memphis de bevestiging gekomen om deze 'Belgian Blues Federation' mee op te nemen in het toch al ruime clubje en mogen daardoor deze 'Thomas Frank Hopper' zich begin 2025 klaar maken om een tripje richting Memphis te maken voor de 'International Blues Challenge'.

Op de festivals kregen we 'Thomas Frank Hopper' een eerste keer in het vizier op de blues avond van 'Devant-Les-Bois'. Ook 'Yellow Blues' mocht hij vorig jaar reeds aanvinken net als ook deze zomer 'Swing Wespelaar'. Na zijn succesvol album 'Bloodstone' kwam er zo pas de opvolger uit en deze 'Paradize City' zal voor Vlaanderen volledig onthuld worden op deze 'Belgian Blues Night'.

'Thomas Frank Hopper' beginnen er aan zoals we ze kennen en dat is met alles wat ze in huis hebben. De energie spat zo van het podium af met hun opener 'Back To The Wild' en zo zitten we meteen bij het nieuwe album en mogen de stevigere borsten onder ons een stapje voorwaarts zetten. Niemand die ook maar een puntje van kritiek durft te geven want ook 'Mama Hopper' was in da house.

Het energieke 'Into The Water' en 'Crazy Mojo' die komen dan weer van het album 'Bloodstone' dat zijn release kende in 2021. De vraag waarom er zo veel Waalse vrienden op bezoek waren werd daardoor bevestigd. We krijgen hier met deze 'Thomas Frank Hopper' een cross-over van blues en 60-ties en 70-ties rock en zijn daarom bands als 'Led Zeppelin' en 'Uriah Heep' nooit ver weg.

'Mississippi' en 'Savages' dan en zo zitten we terug bij het album waardoor het allemaal begon voor Thomas Frank Hopper en zijn band. Met 'Dog In The Alley' worden zo ook de bluesfans toch ook op hun wenken bedient hier vanavond.

En zo bezegelen we met een allerlaatste 'Stella' nogmaals deze toch wel succesvolle eerste editie van deze 'Belgian Blues Night'. CU!

de hoofdprijs vanavond, een gesigneerde 'guitarra blanco'